Bodrum, en sann pärla vid det Egeiska havet

Turkiet är en klassisk destination som svenskar har rest med charter till under flera årtionden. De flesta tänker på städer som Alanya, Side och Marmaris då de hör Turkiet, eftersom det är till dessa städer som de flesta svenskar brukar resa till. Men landet har en lång kust med många andra fina semesterorter som bara väntar på att bli upptäckta. Bodrum är definitivt en av dessa.

bodrum

Bodrum

Som semesterort är Bodrum ingen ny destination utan har länge varit en storfavorit bland de lokala turisterna, men det är först under de senaste åren som även de skandinaviska turisterna har hittat denna undangömda pärla. Bodrum ligger i sydvästra Turkiet på en halvö som sträcker sig ut i det Egeiska havet, bara ett stenkast från den populära grekiska semesterön Kos. Faktum är att Bodrum ligger så nära Kos att man har möjlighet att göra en dagstur till ön med båt, och på så sätt kan man besöka två olika länder under en och samma semester. Även om Bodrum ligger i Turkiet skiljer sig staden inte mycket från sin grekiska granne; även här är är husen fyrkantiga och vita som sockertoppar med blå fönster och dörrar, blommorna sprider sin ljuva doft med den ljumma vinden och det turkosa och glittrande havet är ständigt närvarande.

bodrumev

Typiskt hus i Bodrum

Förutom att Bodrum är en av Europas solsäkraste destinationer så är det dessutom relativt billigt att resa dit, och staden kan erbjuda turisten det mesta som han kan tänkas önska sig av sin semester: fina stränder, ett rent hav, goda shoppingmöjligheter, ett fantastiskt kök och gott om historiska och natursköna ställen i närheten att göra utflykter till. Det finns även flera andra mindre orter och byar som ligger utspridda runt omkring Bodrumhalvön, så ett tips kan vara att hyra en bil eller skoter, eller varför inte till och med en goulet-båt, för att utforska den vackra omgivningen en dag och kanske även upptäcka små undangömda vikar där man kan bada helt ostört.

goulet

Upptäck undangömda vikar med båt

bodrumbeach

Strand i Bodrum

Historians vingslag är ständigt närvarande i Turkiet som är ett land med en mycket gammal historia, och många civilisationer har hunnit bo där under århundradens lopp. Bodrum är inget undantag och det finns flera historiska sevärdheter i världsklass som ligger på lagom avstånd för en dagsutflykt från staden, vad sägs t.ex. om en tur till ruinerna av den en gång så mäktiga staden Efesos som blomstrade under antiken och var en av både det joniska imperiets och romarrikets viktigaste metropoler?

ephesus

Den antika staden Efesos

 

Lämna ett svar