Härliga upplevelser i Kroatien

Ett land vid Medelhavet som många glömmer bort då de är på jakt efter en resa är Kroatien. De mesta tänker Grekland, Turkiet, Spanien och Italien men Kroatien är en ännu ganska anonym pärla för oss svenskar. Det är synd för Kroatien har så många härliga smultronställen att bjuda på. Här finns kultur, härliga sandstränder, vacker natur och bra shopping. Flera lokala flygplatser flyger direkt till Kroatien så du behöver inte ta dig till någon av de tre stora svenska städerna.

En av Kroatiens härliga sandstränder
En av Kroatiens härliga sandstränder

Dubrovnik är staden som ofta syns på bilder från landet. Det är en fantastiskt vacker stad som ligger i landets södra delar ute vid kusten. Ett måste vid ett besök i Dubrovnik är att ta en promenad uppe på stadsmuren som omgärdar hela den gamla stadsdelen. Jäkta inte utan gå i sakta mat och besök några av alla de fik eller barer som ligger utefter muren.

Dubrovnik
Dubrovnik

Split är kanske den staden vi svenskar känner till allra mest. Det är Kroatiens näst största stad och här går det att uppleva både kultur och stränder. Den gamla kyrkan började att byggas redan under 200-talet då vi fortfarande hade asatron och är definitivt värt ett besök. Split har väldigt mycket att erbjuda men det är även en utomordentlig bas för dem som vill göra dagsutflykter. Kroatien har flera små öar och varje dag under turistsäsongen avgår färjor från hamnen, ett annat tips är att ta bussen till Makarska som är känt för sina höga berg och kritvita stränder. Här är det bad som är prio ett.
Pula heter staden som ligger längst söderut i Kroatien. Hit vallfärdar tusentals turister varje år för att beskåda en av de världens vackraste amfiteatrar. För de kulturintresserade är detta ett måste.
Trogir är en annan populär turistort och väl värt ett besök. Det är framför allt den gamla staden som lockar eftersom den är upptagen på UNESCOS världsarvslista. Det finns givetvis även möjlighet till härliga stränder och bad.

Trogir
Trogir

Kroatien har väldigt mycket att se och en hyrbil kan vara bra om många städer lockar.
Maten i Kroatien är väldigt god och påminner mycket om de övriga medelhavsländernas kost. I landets södra delar är det framför allt den italienska maten som har tydliga influenser, inte så konstigt med tanke på att det en gång tillhört Italien och än idag är det många som pratar italienska.

Vackra Kroatien
Vackra Kroatien

Lämna ett svar