Malta – en härlig blandning av olika kulturer

Malta är en ögrupp och även en självständig stat som består av sju olika öar, varav endast de tre största är befolkade. Med ca 400 000 invånare är Malta en av Europas minsta stater och ligger i södra Medelhavet ca 93 km söder om den italienska ön Sicilien. Tack vare sitt alldeles speciella läge mitt mellan Europa och Afrika, har Malta befolkats av flera olika civilisationer och kulturer under årens lopp. Dessa har alla lämnat spår efter sig som fortfarande idag kan beskådas, t.ex. riddarborgar, katedraler, megalitiska tempel, katakomber och medeltida arkitekturer. Maltas händelserika historia märks av även i det moderna Malta, som charmar med en kultur som är en spännande blandning av flera olika kulturer. Några av dessa är bland annat den italienska kulturen och den nordafrikanska kulturen, men även det 150 år långa brittiska styret på ön som upphörde 1964 har lämnat sina spår, och än idag är engelska ett av de officiella språken på ön.

Malta

Malta har mycket att erbjuda turisten. Det är kanske inte det klassiska charterresmålet med dussintals restauranger och souvenirbutiker i varje gatuhörn eftersom det vanliga livet faktiskt pågår här året om, men å andra sidan känns Malta även mycket mer genuint. Malteserna har en mycket lugn och harmonisk stil som smittar av sig, så du kommer med andra ord högst sannolikt att kunna koppla av och börja njuta av din semester till fullo direkt då du kliver av planet.

Huvudstaden Valletta som är anlagd av korsriddare och omges av en enorm ringmur är absolut värt ett besök. Shoppa loss på marknadsgatan eller i någon av de internationella butikerna, besök stormästarpalatset eller katedralen – valet är ditt.

Valletta

Valletta

St Julians och Sliema är populära orter bland ungdomar och här finns det ett livligt nöjesliv för den som vill dansa loss i takt till musiken hela natten, eller kanske bara njuta av några glas vin på en fin restaurang.

nightinsliema

Kväll i Sliema

Malta omges av några av Medelhavets klaraste och renaste vatten som lämpar sig utmärkt för dykning och andra vattensporter. Under vattnet får man ett helt annat perspektiv på saker och ting och man har chansen att uppleva vackra koraller och spännande fiskar på mycket nära håll.

malta beach

Det finns inte så många sandstränder på Malta, men om man reser med familjen kan man ta sig till den lilla byn Mellieha Bay som ligger på den nordvästra sidan av ön. Här kan man bada på den långgrunda stranden eller bara njuta av den underbara utsikten från något café. Malta har ett skönt klimat med varma temperaturer även på vintern, så ön lämpar sig alltså som ett resmål året om.

melliehabay

Mellieha Bay

 

Lämna ett svar